Ενδοκρινολογικό

Η ένταξη του Ενδοκρινολογικού Τμήματος στις νέες δομές της Αθηναϊκής Mediclinic, συμβάλλει στην προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη πρόληψη και περίθαλψη. Η εκτενής γνώση και η διερεύνηση της φυσιολογίας των ενδοκρινών αδενών από το ιατρικό προσωπικό σε συνδυασμό με την άριστη τεχνολογική υποδομή συμβάλλουν σε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Το Ενδοκρινολογικό Τμήμα της Αθηναϊκής Mediclinic είναι εξειδικευμένο να προσφέρει πρόσληψη, διερεύνηση και θεραπεία σε μια πλειάδα ασθενειών σχετικές με το ενδοκρινικό σύστημα.

Τι είναι η Ενδοκρινολογία;

Ενδοκρινολογία είναι η ιατρική ειδικότητα η οποία μελετά τη φυσιολογία και τις διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος.

Ποιό είναι το ενδοκρινικό σύστημα;

Το ενδοκρινικό σύστημα αποτελείται από μια σύνθετη ομάδα αδένων οι οποίοι παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που βοηθούν στον έλεγχο της δραστηριότητας του ανθρώπινου οργανισμού. Διαφορετικές ορμόνες ελέγχουν την αναπαραγωγή, το μεταβολισμό (καύση των συστατικών της τροφής για ενέργεια, αποβολή τοξινών), τη σωματική αύξηση και ανάπλαση, καθώς και την προσωπική μας και κοινωνική μας συμπεριφορά. 

Οι ορμόνες επίσης ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος μας και συνδράμουν στην παροχή πρόσσφορης ενέργριεας και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει. Στους ενδοκρινείς αδένες συμπεριλαμβάνονται ο θυροειδής, οι παραθυρεοειδής, το πάγκρεας, οι ωοθήκες, οι όρχεις, τα επινεφρίδια, η υπόφυση και ο υποθάλαμος.

Ποιό είναι το αντικείμενο του Ενδοκρινολόγου;

Ο ενδοκρινολόγος καλείται να αξιολογήσσει διαγνωστικά ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και αποκλίσεων που άπτονται του ενδοκρινικού συστήμαατος, καθώς και να διαχειριστεί μακροπρόθεσμα την ανεπάρκεια ή περίσσεια μίας ή περισσότερων ορμονών. Μια δεύτερη σημαντική πτυχή της πρακτικής της ενδοκρινολογίας είναι η διάκριση της φυσιολογικής ανθρώπινης παραλλαγής από την ασθένεια. Η αξιολόγηση της χρήσης και των περιορισμών των εργαστηριακών εξετάσεων και η κλινική εικόνα θα τεκμηριώσουν την ύπαρξη ασθένειας ή όχι.

Ποιές είναι οι πιο συχνές ενδοκρινικές παθήσεις και διαταραχές;

Οι παθήσεις και οι διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος μπορούν να ομαδοποιηθούν σε επί μέρους τομείς/κλάδους. Γνωστικό αντικείμενο της ενδοκρινολογίας είναι οι διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων όπως η δυσλιπιδαιμία/υπερχοληστερολαιμία, καθώς και η παχυσαρκία. Ο ενδοκρινολόγος εξειδικεύεται στη διερεύνηση και αντιμετώπιση παθήσεων του θυρεοειδή αδένα, διαταραχών του μεταβολισμού των οστών, όπως η οστεοπόρωση ή η έλλειψη βιταμίνης D, ή διαταραχών του ασβεστίου όπως ο υπερπαραθυρεοειδισμός.

Άλλες διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος είναι οι παθήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος όπως η υπογονιμότητα, οι διαταραχές εμμήνου ρύσεως, το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και τα εμμηνοπαυστικά συμπτώματα.

Στις ενδοκρινικές παθήσεις συμπεριλαμβάνονται επίσης η ανεπάρκεια, ή η υπερέκκριση ορμονώντης υπόφυσης και των επινεφριδίων καθώς και τα αδενώματα (διογκώσεις) αυτών.


Ωράριο Λειτουργίας Εξωτερικού Ιατρείου:

Δευτέρα: 09:00 - 12:00 & 17:00 - 20:00

Τρίτη: 09:00 - 12:00

Τετάρτη: 09:00 - 12:00

Πέμπτη: 09:00 - 12:00

Παρασκευή: 09:00 - 12:00